Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=76838
MOB:2006/2
Szerzők:Horváth Nikoletta; Kiss Sándor; Szőke György
Tárgyszavak:CHONDROMA; HAEMANGIOMA; ORTOPÉDIA
Folyóirat:Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet és Plasztikai Sebészet - 2005. 48. évf. 3. sz.
[https://matrokplaszt.com/category/archivum/]


  Enchondroma malignus transzformációja Maffucci-szindrómában  : esetismertetés / Horváth Nikoletta, Kiss Sándor, Szőke György
  Bibliogr.: p. 283. - Abstr. hun., eng.
  In: Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet és Plasztikai Sebészet. - ISSN 1217-3231. - 2005. 48. évf. 3. sz., p. 278-283. : ill.


Maffucci-szindrómának nevezzük a multiplex enchondromák és haemangiomatosis együttes előfordulását. Az 1881-ben Maffucci által leírt igen ritka kórkép az enchondromatosishoz és ennek féloldali formájához, az Ollier-féle betegséghez hasonlóan súlyos végtagi deformitásokhoz vezet, és a malignus transzformáció és egyéb rosszindulatú daganatok megjelenésének valószínűsége nagyobb. A kórkép első leírása óta közel 200 esetről számoltak be. A betegség malignizálódásának gyakoriságát az eddig megjelent közleményekben eltérően ítélik meg. Ebben a közleményben a szerzők egy Maffucci-szindrómás beteget ismertetnek, valamint rövid irodalmi áttekintést adnak az eddig közölt esetekről. Az ismertetett eset sajátossága, hogy a betegnél gyermekkorban csak az enchondromatosis volt észlelhető. A betegség másik komponense, a haemangiomák pedig 14 éves kor után alakultak ki, amelyeket a lábon kifejlődött chondrosarcomával együtt észleltünk.