Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=126641
MOB:2017/4
Szerzők:Bor Renáta; Molnár Tamás; Szepes Zoltán; Szamosi Tamás; Palatka Károly; Lakatos Péter; Vincze Áron; Csontos Ágnes; Magyar Vezodlizumab Kutatócsoport; Miheller Pál
Tárgyszavak:CROHN-FÉLE BETEGSÉG; COLITIS ULCEROSA; ANTITESTEK, MONOKLONÁLIS
Folyóirat:Central European Journal of Gastroenterology and Hepatology - 2017. 3. évf. 2. sz.
[http://gastronews.olo.hu/]


  Vedolizumab indukciós kezelés hatékonysága a hazai gyakorlatban / Bor Renáta [et al.]
  Bibliogr.: p. 75. - Abstr. hun., eng.
  In: Central European Journal of Gastroenterology and Hepatology. - ISSN 2415-9107. - 2017. 3. évf. 2. sz., p. 71-75. : ill.


Bevezetés: A vedolizumab (VDZ) az első bélszelektív monoklonális antitest, amely középsúlyos és súlyos gyulladásos bélbetegségben (IBD) a tumornekrózis-faktor-alfa-gátló (TNF-alfa) kezelés alternatíváját jelentheti. Célkitűzés és módszerek: Célunk volt prospektíven értékelni a VDZ indukciós kezelés hatékonyságát Magyarországon 2016 szeptembere és 2017 áprilisa között. A hatékonyság meghatározásánál a klinikai aktivitási indexek változását vettük alapul. Eredmények: 41 beteget (16 Crohn-beteg [CD] és 25 colitis ulcerosás [UC]) vontunk be. Közülük 40 a megelőző infliximab és/vagy adalimumab kezelésre elégtelen terápiás választ mutatott vagy intolerancia alakult ki. 16 esetben középsúlyos és 25 esetben súlyos aktivitást észleltünk. A VDZ indukciós kezelésre a betegek 80,49%-a (N=33) mutatott megfelelő terápiás választ. Komplett remissziót 19 esetben (46,34%) értünk el, amelyből a szteroidmentes remisszió aránya 19,51% volt (N=8). Következtetések: Eredményeink azt sugallják, hogy középsúlyos és súlyos IBD-ben a VDZ indukciós kezelés hatékony és biztonságos kezelési alternatíva lehet a TNF-alfa-gátló terápiára elégtelen választ mutató vagy intoleráns betegek esetében.