Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=125739
MOB:2017/2-3
Szerzők:Keczeli Viola; Breitenbach Zita; Füge Kata; Figler Mária
Tárgyszavak:TÁPLÁLKOZÁSI SZOKÁSOK; ÉLELMISZER, DÚSITOTT; KÉRDŐÍVES VIZSGÁLATOK; DIETETIKA
Folyóirat:Egészség-akadémia - 2016. 7. évf. 3. sz.
[https://etk.pte.hu/oktatas_aloldalak/egeszseg-akademia-folyoirat]


  Vásárlási szokások és fogyasztói magatartás a funkcionális élelmiszerek aspektusában / Keczeli Viola [et al.]
  Bibliogr.: p. 168. - Abstr. hun., eng.
  In: Egészség-akadémia. - ISSN 2061-2850, eISSN 2063-8140. - 2016. 7. évf. 3. sz., p. 159-168. : ill.


Bevezetés és célkitűzés: A funkcionális élelmiszerek a legtöbb üzletben már az alapvető termékek között találhatóak meg, a márkák és áraik széles palettán mozognak. A vizsgálat során a lakosság funkcionális élelmiszerekkel kapcsolatos ismereteit és vásárlási szokásait kívántuk felméri. Fő célunk a két vizsgált csoport dietetikusok és nem dietetikusok ismereteinek és vásárlási szokásainak összehasonlítása volt. Adatok és módszerek: Kényelmi, nem reprezentatív mintavétel segítségével 2015. júniustól 2016. januárig országszerte online kitölthető, és Baranya megyében kiosztott, papír alapú kérdőíves felmérést végeztünk dietetikus (n=104) és nem dietetikus végzettségűek (n=177) között. Így egy 281 fős minta állt rendelkezésünkre. Kérdéseink szociodemográfiai adatokra, a táplálkozási, tájékozódási szokásokra, ismeretekre, illetve a dietetikus minta esetében tanácsadási szokásokra irányultak. Eredmények: Vizsgálatunkból kiderült, hogy a nem dietetikusok 51%-a, míg a dietetikusok 83%-a hallott már a funkcionális élelmiszerekről. Mindkét csoport többsége az interneten informálódik, míg a dietetikusok az oktatás során szerezték ismereteiket. Az átlagfogyasztók (p = 0,0001 ) és a dietetikusok (p=0,01) körében is szignifikáns kapcsolatot találtunk az életkor és a funkcionális élelmiszerről való korábbi ismeretek között. Az átlagfogyasztók 60% a nem érezte magát elég tájékozottnak a témában, a dietetikusok tudásszintje magasnak bizonyult. A betegek 58%-a nyitott a funkcionális élelmiszerekre, a dietetikusok leggyakrabban szív és érrendszeri, daganatos megbetegedéseknél illetve felszívódási zavarok esetén javasolják betegeiknek. Következtetések: A kérdőív tanulsága, hogy a fogyasztók nagy része igyekszik törekedni a tudatos vásárlói magatartásra és az egészségtudatos táplálkozás megvalósítására. Kiemelten fontos az ismeretterjesztés, a tudás folyamatos bővítése és időszerűsítése, melyben a dietetikusok kulcsszerepet játszanak. A szakemberek néhány alapvető tanáccsal is pozitív irányban módosíthatják az emberek étkezési szokásait, hozzájárulhatnak egészségi állapotuk javításához.