Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=124955
MOB:2017/2-3
Tárgyszavak:TÁPLÁLKOZÁSI VIZSGÁLATOK; KALCIUM, ÉTRENDI; TEJTERMÉKEK; CSONTFEJLŐDÉS
Folyóirat:Háziorvos Továbbképző Szemle - 2017. 22. évf. 1. sz.
[https://orvositudasbazis.hu/]


  Tej- és tejtermékfogyasztással kapcsolatos ajánlás
  Abstr. hun.
  In: Háziorvos Továbbképző Szemle. - ISSN 1219-8641. - 2017. 22. évf. 1. sz., p. 66-67.


A tejnek és a tejtermékeknek kitüntetett szerepe van a táplálkozási ajánlásokban, mivel egyedi tápanyag-összetételüknek köszönhetően kedvező élettani hatásokkal rendelkeznek. Az egészséges táplálkozás hazai ajánlása a tej és tejtermékek napi, a nap során pedig többszöri fogyasztását javasolja. A mennyiséget illetően legalább napi fél liter tej, vagy ennek megfelelő tejtermék fogyasztása javasolt. Az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP2009) (1) eredményei szerint azonban a fel-nőtt magyar lakosság tej- és tejtermékfogyasztása nem felel meg a korszerű irányelveknek, és többek között a felnőtt magyar lakosság napi kalciumbevitele sem éri el az ajánlott szintet. Amennyiben a táplálkozás révén elégtelen a kalcium bevitele a szervezetbe, megfontolandó a kalcium-szupplementáció egyéb formájáról gondoskodni.