Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=124665
MOB:2017/1
Szerzők:Nagy Gábor Zsolt; Simonné Sarkadi Livia
Tárgyszavak:NÖVÉNYEK, EHETŐ; NÖVÉNYI FEHÉRJÉK; TÁPLÁLKOZÁS; BETEGSÉGGEL SZEMBENI FOGÉKONYSÁG
Folyóirat:Új Diéta - 2016. 25. évf. 5. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  Hüvelyesek szerepe az egészséges táplálkozásban / Nagy Gábor Zsolt, Simonné Sarkadi Livia
  Bibliogr.: p. 21-22. - Abstr. hun., eng.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2016. 25. évf. 5. sz., p. 19-22. : ill.


A hüvelyesek a világ számos részén fontos szerepet töltenek be az emberi táplálkozásban. Elsősorban jó növényi fehérjeforrásként tartják számon, de kedvező rost-, vitamin-, ásványianyag-, valamint egyéb, biológiailag aktív komponensei miatt egyre több kutatási eredmény számol be a hüvelyesek egészségvédő hatásairól. Az étrend rendszeres kiegészítése hüvelyes terményekkel csökkentheti a leggyakoribb, súlyos betegségek (elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, rák) kialakulásának kockázatát. A hüvelyesek táplálkozási, egészségvédő és gasztronómiai jelentőségének széles körű megismertetése érdekében az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete a 2016-os évet a Hüvelyes Termények Nemzetközi Évének nyilvánította. Hazánk is számos programmal csatlakozott az ünnepi évhez, amelyek megtalálhatók a magyar nyelvű honlapon (www.huvelyesekeve2016.hu).