Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=124591
MOB:2017/1
Szerzők:Mózes Noémi; Figler Mária; Gubicskóné Kisbenedek Andrea
Tárgyszavak:GYERMEKTÁPLÁLÁS; TÁPLÁLKOZÁSI VIZSGÁLATOK; EGÉSZSÉGÜGYI FELMÉRÉSEK; ÓVODÁK
Folyóirat:Egészség-akadémia - 2016. 7. évf. 2. sz.
[https://etk.pte.hu/oktatas_aloldalak/egeszseg-akademia-folyoirat]


  Az óvodai közétkeztetés mennyiségi és minőségi változása Baranya megyében 2009-2015 között / Mózes Noémi, Figler Mária, Gubicskóné Kisbenedek Andrea
  Bibliogr.: p. 93. - Abstr. hun., eng.
  In: Egészség-akadémia. - ISSN 2061-2850, eISSN 2063-8140. - 2016. 7. évf. 2. sz., p. 81-93. : ill.


Vizsgálati háttér: Célunk felmérni, hogy mennyire elégedettek a szülők a közétkeztetéssel, kutatásunk kiterjed a közétkeztetés által kínált ételekre és arra, hogy mennyire felelnek meg a már hatályban lévő 37/ 2014. (IV.30.) EMMI rendeletnek. Módszer: Az adatok gyűjtése céljából saját készítésű kérdőívet használtunk. 2 hetes nyersanyag kiszabatokból étrend, tápanyag és a változatossági mutatók számítását végeztük, majd ezek segítségével értékeltük a közétkeztetés helyzetét. Eredmények: Minél magasabb a szülő iskola végzettsége annál valószínűbb, hogy az egészséges táplálkozás irányelveit követi. Baranya megyében a szülők többségben megvannak elégedve a közétkeztetéssel. A konyhák nem tudják biztosítani a korcsoport számára előírt kalcium mennyiséget. A teljes kiőrlésű gabonából készült termékek gyakorisága sem megfelelő. Az étrend sótartalma meghaladja a korcsoport számára előírt mennyiséget. Következtetések: A gyermekek egészségmagatartását leginkább a szülő iskolai végzettsége és a család anyagi háttere befolyásolja. Az egészséges táplálkozás irányelvei lassan érvényesülnek a közétkeztetésben, viszont az előírásokat még mindig nem tudják maradéktalanul betartani.