Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=123222
MOB:2016/4
Szerzők:Liba Zsuzsanna; Vaskó Henrietta; Tóth Márta, D.
Tárgyszavak:PROBIOTIKUMOK; TÁPLÁLKOZÁS; LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATOK
Folyóirat:Egészségtudomány - 2016. 60. évf. 3. sz.
[https://egeszsegtudomany.higienikus.hu/]


  Almafajták hatása a probiotikus baktériumok mennyiségi változására / Liba Zsuzsanna, Vaskó Henrietta, D. Tóth Márta
  Bibliogr.: p. 112-113. - Abstr. hun., eng.
  In: Egészségtudomány. - ISSN 0013-2268. - 2016. 60. évf. 3. sz., p. 100-113. : ill.


Az emberi táplálkozással kapcsolatos vizsgálatok egyik legfontosabb területe manapság a bélbióta szerepének tanulmányozása az emberi egészség megőrzésében illetve a betegségek kialakulásában. Ezek a vizsgálódások kiterjednek arra, hogy milyen kölcsönhatások lépnek fel a bélben élő baktériumok közössége és az élelmiszerek, élelmi anyagok összetevői között. Vizsgálatainkban, almafajták alkalmazásával figyeltük, forgalomban kapható joghurtból izolált probiotikus baktérium törzsek, továbbá gyógyszertárban kapható probiotikumokat tartalmazó szuszpenzió baktériumainak mennyiségi változását. Mivel az alma bioaktív hatóanyagokban gazdag ezért feltételeztük, mint természetes prebiotikum forrás pozitív hatással lehet a vizsgált probiotikus baktériumok számára. Vizsgálatinkban 8 féle almafajtával dolgoztunk. Arra kerestük a választ, hogy az alkalmazott almafajták közül, melyek azok amelyek segítik a tanulmányozott baktériumok szaporodását.