Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=121047
MOB:2016/1
Szerzők:Schlégl Ádám Tibor; O'Sullivan, Ian; Varga Péter; Than Péter; Vermes Csaba
Tárgyszavak:BIOMECHANIKA; STATISZTIKA; CSONTOK
Folyóirat:Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet és Plasztikai Sebészet - 2015. 58. évf. 4. sz.
[https://matrokplaszt.com/category/archivum/]


  A Hassel-Farman módszer alkalmazása a csontkor meghatározására, valamint ennek összefüggése az alsó végtag biomechanikai paramétereivel / Schlégl Ádám Tibor [et al.]
  Bibliogr.: p. 248-249. - Abstr. hun., eng.
  In: Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet és Plasztikai Sebészet. - ISSN 1217-3231. - 2015. 58. évf. 4. sz., p. 233-249. : ill.


A szerzők a cikk bevezetőjében összefoglalják a csontkor, mint a biológiai kor érzékeny indikátorának jelentőségét és mérési módszereit. Bemutatják a Hassel-Farman szerinti nyaki csigolya morfológián alapuló csontkor mérési eljárást (HF) és a torzításmentes felvételt és alsó végtagi 3D rekonstrukciót lehetővé tevő EOS 2D/3D technológiát. Kutatásuk célja a HF módszer megbízhatósági vizsgálata; a csontkor átlagos értékének és nemi különbségeinek megállapítása a gyermek és fiatal felnőtt populációban; a csontkor és az alsó végtag biomechanikai paraméterek összefüggésének vizsgálata. A rutin diagnosztika során készült EOS 2D/3D felvételek közül kiválogattak 813 felvételt, amely alkalmasnak bizonyult az egészséges alsó végtagú populáció prezentálására a 2-24 éves korcsoportban. Három obszerver három alkalommal elvégezte 55 véletlenszerűen választott felvételen a csontkor mérést HF módszer segítségével a megbízhatóság vizsgálatára. Ezután elvégezték a csontkor mérést és az alsó végtagi rekonstrukciót az összes felvételen. Az adatokat t-próba, Spearman korreláció, lineáris regresszió analízis és ANOVA segítségével elemezték. A HF módszer megbízhatóságát kiválónak ítélték meg. Sikeresen megállapították az átlagos csontkort a vizsgált populációban, valamint, hogy 13-18 éves kor között a lányoknál magasabb átlagos csontkor figyelhető meg. A csontkor mind a 14 vizsgált paraméterrel összefüggött, és - összevetve a naptári korral és a magassággal - a CD-szög, femoralis és tibialis torzió, valamint femorotibialis rotáció esetében a domináns meghatározó faktor. Megfigyelték, hogy azokban a regressziós modellekben, ahol a csontkor szerepelt, a nem már nem adott hozzá plusz információt. Konklúziójuk, hogy a csontkort, mint a biológiai kor indikátorát a jövőben hasznos lenne figyelembe venni az alsó végtag biomechanikai paramétereinek megítélésénél, mivel számos olyan háttértényező hatását is magában hordozza, amelyre a naptári kor szerinti vizsgálat nem képes, még abban az esetben sem, ha a nemet is figyelembe vesszük.