Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=119234
MOB:2016/1
Szerzők:Bajor Judit
Tárgyszavak:GLUTEN; DIÉTA
Folyóirat:Magyar Belorvosi Archívum - 2015. 68. évf. 5. sz.
[https://www.belgyogyasztarsasag.hu/folyoirat.aspx?web_id=&tmi=0&f=1&an=1932#j]


  Gluténmentes diéta - az új divat? / Bajor Judit
  Bibliogr.: p. 283-284. - Abstr. hun., eng.
  In: Magyar Belorvosi Archivum. - ISSN 0133-5464. - 2015. 68. évf. 5. sz., p. 279-284.


A gluténmentes diéta népszerűsége világszerte egyre nő. A gluténasszociált kórképek körében a coeliakia és a búzaallergia mellett a közelmúltban új entitás jelent meg: a nem coeliakiás gluténszenzitivitás (NCGS). A gluténszenzitivitás klinikai képe igen változatos, bélrendszeri és azon kívüli tünetek egyaránt jellemzik. Patomechanizmusa nem ismert, immunmediált, de nem autoimmun vagy allergiás kórképnek tartják. Más búzaalkotórészekkel (pl. amiláz-tripszin inhibitorok és FODMAP) együtt a glutén képes aktiválni a veleszületett immunrendszert, befolyásolni a bélmotilitást és direkt sejtkárosító hatása is van. A nyilvánvalóan gluténfüggő kórképek mellett a gluténmentes diéta jó hatású lehet több betegségben is: pl. psoriasis, schizophrenia, autizmus, irritábilis bél szindróma, gyulladásos bélbetegségek, fibromyalgia. Ugyanakkor a gluténmentes diéta általános egészségvédő hatása nem bizonyított, sőt, a szakmai kontroll nélkül folytatott diéta káros következményekkel járhat (pl. vitaminhiány, elégtelen rostbevitel).