Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=119076
MOB:2016/1
Szerzők:Szűcs Viktória; Harangozó Júlia; Guiné, Raquel P. F.
Tárgyszavak:KÉRDŐÍVES VIZSGÁLATOK; TÁPLÁLKOZÁS; ÉTKEZÉSI ROSTOK
Folyóirat:Orvosi Hetilap - 2016. 157. évf. 8. sz.
[https://akjournals.com/view/journals/650/650-overview.xml ]


  Az élelmi rostokkal kapcsolatos fogyasztói ismeret : hazai kérdőíves felmérés eredményei  / Szűcs Viktória, Harangozó Júlia, Raquel P. F. Guiné
  Bibliogr.: p. 308-309. - Abstr. hun., eng.
  In: Orvosi Hetilap. - ISSN 0030-6002, eISSN 1788-6120. - 2016. 157. évf. 8. sz., p. 302-309. : ill.


Bevezetés: Az élelmi rostok az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás kulcselemei, amelyek rendszeres fogyasztása számos betegség kockázatát csökkentheti. Célkitűzés: Jelen munka célja a magyar fogyasztók élelmi rostokkal kapcsolatos ismeretének, vásárlási döntésben betöltött szerepének feltárása, valamint a jelenleg használt és a fogyasztást előremozdító lehetséges információforrások megismerése volt. Módszer: A kérdőíves megkérdezést 303 magyar felnőtt fogyasztó segítségével végezték. Eredmények: Az élelmi rostok forrásait tekintve a résztvevők bizonytalanok voltak, míg a rostfogyasztás egészségügyi hatásainak ismerete viszonylag alapos volt. Az internet jelentős információs forrásként jelent meg a témában, azonban az eredmények rámutatnak az iskolai oktatás fontosságára is. Az élelmi rostban gazdag élelmiszereket gyakrabban fogyasztók, a nők, valamint a 45 éven felüli résztvevők az élelmi rostokkal kapcsolatosan tudatos attitűdöt mutattak. Következtetések: A hazai fogyasztók kiegyensúlyozott táplálkozásának érdekében az élelmi rostokkal kapcsolatos hiteles és gyakorlati elemeket tartalmazó iránymutatás és oktatás elengedhetetlen, amelynek eredményeképpen a latens ismeret várhatóan a fogyasztók vásárlási döntéseiben tudatosan is meg fog jelenni.