Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=118572
MOB:2015/4
Szerzők:Pónyai Györgyi; Diczig Brigitte
Tárgyszavak:ÉLELMISZER-ALLERGIA; BŐR BETEGSÉGEI
Folyóirat:Magyar Családorvosok Lapja - 2015. 6. sz.


  "Ételallergia?" : felnőttkori élelmiszerallergiák és - intoleranciák a bőrgyógyászati gyakorlatban / Pónyai Györgyi, Diczig Brigitte
  Abstr. hun.
  In: Magyar Családorvosok Lapja. - ISSN 1789-607X. - 2015.  6. sz., p. 4-5. : ill.


Az élelmiszerallergia prevalenciája az átlagpopulációban 2-10%, elsősorban gyermekeket érint. Az ilyenkor típusos, ún. "klasszikus" allergének a tej, tojás, mogyoró, hal és a szója. Ezen allergiák nagy részét az érintettek "kinövik", tolerancia alakul ki. A felnőttkori klasszikus ételallergia prevalenciája csak néhány százalék. A felnőttek 15-25%-a számol be élelmiszerekhez köthető reakciókról. Nagy részük úgy véli, "allergiás" az adott ételre, pedig valójában csupán 1-3%-uk az. A többieknél nem allergiás mechanizmusok vezetnek a tünetek kialakulásához. A 18 éven felüli populációban túlérzékenységi reakcióként jellemzően a pollen - zöldség/gyümölcs/fűszer keresztreakciókon alapuló ún. oralis allergia szindróma (OAS) fordul elő. Ujonnan fellépő szenzibilizáció a klasszikus ételallergénekkel felnőtteknél nagyon ritka. A médiából áradó információknak és a laikus elméleteknek köszönhetően azonban sok felnőtt véli úgy, hogy szerteágazó panaszainak hátterében klasszikus élelmiszerallergia (pl. tej vagy tojás) áll.