Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=117771
MOB:2015/4
Szerzők:Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
Tárgyszavak:LAKTÓZINTOLERANCIA
Folyóirat:Gyógyszertári Practicum Novum - 2015. 19. évf. 3-4. sz.


  Laktózintolerancia / Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
  Abstr. hun.
  In: Gyógyszertári Practicum Novum. - ISSN 1789-9478. - 2015. 19. évf. 3-4. sz., p. 26-27. : ill.


A tejcukor (laktóz) két egyszerű cukorból (glükózból és galaktózból) felépülő szénhidrát. A táplálékkal elfogyasztott laktóz emésztése fiziológiásan a vékonybélben történik, ahol a laktázenzim egyszerű cukrokká bontja, amelyek így már fel tudnak szívódni. A glükóz elsősorban energiaforrásként szolgál a szervezet számára, míg a galaktóz a glikolipidek és glikoproteinek szintézisében hasznosul. Egy átlagos európai étrendben a szénhidrátbevitel körülbelül 5%-a tejcukor. Természetes formában a laktózt a tej tartalmazza. A tejtermékek előállítása során tejcukortartalmuk csökken.