Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=117760
MOB:2015/4
Szerzők:Gáspár Róbert
Tárgyszavak:TÁPLÁLKOZÁS; AMINOSAVAK
Folyóirat:Gyógyszerészek Lapja - 2015. 4. évf. 4. sz.
[https://gyogyszereszeklapja.egeszsegvonal.eu/bejelentkezes/ ]


  Aminosavak az egészséges táplálkozásban / Gáspár Róbert
  Bibliogr.: p. 13. - Abstr. hun.
  In: Gyógyszerészek Lapja. - ISSN 2063-4722. - 2015. 4. évf. 4. sz., p. 12-13.


Az átlagos magyar étrend az egészség szempontjából nem túl kedvező. Nagyon magas a telített zsír fogyasztás, a felmérések szerint ez meghaladja a napi 140 g-ot, pedig a nemzetközi ajánlások csak napi 100 g-ban maximálják az állati zsírok bevitelét. Magas a finomított cukor bevitel (100 g/nap). Kevés víz, viszont sok alkohol fogy. Alacsony a rostbevitel a kevés zöldség- és gyümölcs fogyasztásunk miatt. Nagyon sok a húsfogyasztás, pedig 50-100 évvel ezelőtt valóban csak az ünnepnapi asztalon volt húsos étel. Ha összevetjük a mai magyar étkezési szokásokat az 1950-es években képest, akkor is megdöbbentő a kép. Négyszer annyi sertéshúst, háromszor annyi szárnyas húst és kétszer annyi marhahúst eszünk, mint 60-70 évvel ezelőtt. A sajtfogyasztás két és félszeresére, a tojásfogyasztás kétszeresére nőtt. A napi energia-bevitel majdnem megduplázódott annak ellenére, hogy a napi fizikai aktivitás jelentősen csökkent. Évente 36 kg cukrot eszünk meg fejenként, ami másfélszerese az 50-es évekbeli fogyasztásnak.