Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=117254
MOB:2015/3
Szerzők:Buzás György Miklós
Tárgyszavak:ORVOSTUDOMÁNY TÖRTÉNETE; LAKTÓZINTOLERANCIA
Folyóirat:Orvosi Hetilap - 2015. 156. évf. 38. sz.
[https://akjournals.com/view/journals/650/650-overview.xml ]


  A laktózintoleranciáról: múlt és jelen : 1. r. / Buzás György Miklós
  Bibliogr.: p. 1538-1539. - Abstr. hun., eng.
  In: Orvosi Hetilap. - ISSN 0030-6002, eISSN 1788-6120. - 2015. 156. évf. 38. sz., p. 1532-1539. : ill.


A tejcukor-érzékenység a leggyakoribb felszívódási zavar. A szerző a betegség történetének ismertetése után leírja a laktózintolerancia megjelenését a fajfejlődés során, majd vázolja a laktóz biokémiai jellegzetességeit. Az emberi és bakteriális laktáz enzim tulajdonságainak ismertetése után az epidemiológiai részben kitér a kórkép egyenlőtlen földrajzi eloszlására, régebbi és jelenlegi hazai elterjedésére. A felnőttkori laktózintoleranciát a 2. kromoszómán található laktáz gén felett elhelyezkedő MCM6 gén polimorfizmusa okozza: meghatározása polimeráz láncreakcióval lehetséges. A tejcukor-érzékenység extraintestinalis tünetei kevésbé ismertek. Az invazív diagnosztikai módszerek (laktázaktivitás mérése vékonybél-biopsziából, laktóztolerancia-teszt) bár pontosak, átadták helyüket a nem invazív módszereknek: a H2-kilégzési teszt arany strandardnak számít. A genetikai tesztet egyre kiterjedtebben használják hazánkban is, és a közeljövőben a metánkilégzési teszt is elérhető lehet. A tejcukor-érzékenység társulhat gyulladásos bélbetegségekkel, lisztérzékenységgel és irritábilis bél szindrómával: meg kell állapítani, hogy létezik-e patogenetikai összefüggés e betegségek között a helyes diéta és terápia megválasztása céljából.