Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=116955
MOB:2015/3
Szerzők:Császár Albert
Tárgyszavak:KOLESZTERINSZINT-CSÖKKENTŐ SZEREK; GYÓGYNÖVÉNYEK
Folyóirat:Magyar Családorvosok Lapja - 2015. 3. sz.


  A növényi szterinekkel dúsított ételek szerepe : fókuszban a hypercholesterinaemiás, közepes vagy kis cardiovascularis rizikójú, lipidcsökkentőre nem jogosult betegek / Császár Albert
  Bibliogr.: p. 12. - Abstr. hun.
  In: Magyar Családorvosok Lapja. - ISSN 1789-607X. - 2015.  3. sz., p. 11-12.


Az 1990-es évek eleje óta a növényi szterinek fogyasztását egyértelműen elfogadták a hatékony LDL-koleszterin (LDL-C) csökkentése céljából (US FDA). A tanulmányok szerint 2 gramm növényi szterin bevitele az LDL-C értékét kb. 10-15%-ban képes csökkenteni, míg a HDL-koleszterin (HDL-C) értékét nem befolyásolja. Jóllehet klinikai vizsgálatok erre vonatkozóan nem születtek, de a kimutatott hatékonyság alapján a 10% LDL-C-koleszterin-szint-redukció akár 25%-ban is képes csökkenteni a cardiovascularis betegségek rizikóját.