Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=115723
MOB:2015/1-2
Szerzők:Reithmüller Eszter; Tóth Gergő; Alberti Ágnes; Végh Krisztina; Béni Szabolcs; Balogh György Tibor; Kéry Ágnes
Tárgyszavak:GYÓGYNÖVÉNYEK; FLAVONOIDOK; KÉMIA, ANALITIKAI
Folyóirat:Acta Pharmaceutica Hungarica - 2015. 85. évf. 1. sz.
[https://www.aph-hsps.hu/acta/index.php/aph/issue/archive]


  Diarilheptanoidok előfordulása a mogyoró nemzetség Kárpát-medencében honos fajaiban / Reithmüller Eszter [et al.]
  Bibliogr.: p. 38. - Abstr. hun., eng.
  In: Acta Pharmaceutica Hungarica. - ISSN 0001-6659. - 2015. 85. évf. 1. sz., p. 29-38. : ill.


Az utóbbi évtizedben kedvező biológiai hatásaiknak köszönhetően a diarilheptanoid szerkezetű, növényi eredetű fenoloidok a tudományos érdeklődés előterébe kerültek. A kiemelkedő jelentőségű Curcuma genus (Zingiberaceae) mellett a Betulaceae családba tartozó Alnus nemzetség több képviselőjében igazolták e vegyületek jelenlétét, melyek nagy szerkezeti variabilitást, valamint jelentős és változatos biológiai aktivitást mutattak. Bizonyították többek között kemoprotektív, neuroprotektív, szelektív citotoxikus, májvédő, antivirális, antibakteriális, gyulladásgátló és antioxidáns hatásukat. Célul tűztük ki ezért a Betulaceae család Corylus nemzetségének Kárpát-medencében fellelhető fajai, a közönséges mogyoró (Corylus avellana L.), a török mogyoró (Corylus colurna L.) és a csöves mogyoró (Corylus maxima Mill.) fitokémiai vizsgálatát fenoloid profiljuk jellemzése céljából. E növényeket a tradicionális gyógyászatban hosszú ideje alkalmazzák, irodalmi adat azonban csak a közönséges mogyoró levelének fenoloid összetételéről állt rendelkezésre, mely nem tett említést diarilheptanoidok jelenlétéről. Az említett fajok kéreg- és levéldrogjaiból metanollal és etil-acetáttal készült Soxhlet kivonatok fenoloid profilját HPLCDAD-ESI-TOF-MS és HPLC-DAD-ESI-MS/MS módszerekkel vizsgáltuk. Összesen 37 különböző fenoloid komponenst detektáltunk a kivonatokban, köztük húsz diarilheptanoidot (1-20), kilenc flavonol-származékot (21-29), valamint nyolc egyéb polifenol komponenst, kávésav-, kínasav-származékokat, illetve flavanonokat (30-37). Az extraktumok fő komponenseit miricetin-, kvercetin- és kempferol-3-0-ramnozidokként azonosítottuk. Bizonyítottuk, hogy az egyes mogyorófajok kiváló forrásai természetes antioxidáns hatású diarilheptán és flavonoid-származékoknak.