Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=114421
MOB:2014/4
Szerzők:Pitás Eszter; Sinka Magdolna; Tóth Tímea
Tárgyszavak:FIBROSIS CYSTICA; DIÉTA
Folyóirat:Új Diéta - 2014. 23. évf. 5. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  A cisztás fibrózisban alkalmazható Cystilac tápszerekkel készült ételek organoleptikai vizsgálata / Pitás Eszter, Sinka Magdolna, Tóth Tímea
  Bibliogr.: p. 29. - Abstr. hun.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2014. 23. évf. 5. sz., p. 27-29. : ill.


A cisztás fibrózis egy öröklődő anyagcsere-betegség, amely jellemzően progresszív légzőszervi elváltozásokkal és emésztőrendszeri tünetekkel együtt jelenik meg. A betegek tápláltsági állapotának megőrzéséhez elengedhetetlen a dúsítás, amely a hagyományos konyhatechnológiai eljárásokon túl tápszerek alkalmazásával is megvalósítható. A dietetikusok munkájának és a betegek táplálkozásának könnyítése érdekében az érzékszervi bírálatok közvetlen eredményt adnak a felhasználási lehetőségek terén. Kutatásunk során egy speciálisan erre a betegségre kifejlesztett, jellegzetes ízű tápszerport, a Cystilacot adagoltuk különböző ételekhez. Célul tűztük ki a dúsított ételek érzékszeri tulajdonságváltozásainak megfigyelését. Az organoleptikai vizsgálatban százhuszonnégyfő vett részt. Az ételek beltartalmi értékeinek változását is számoltuk. A vizsgált ételekhez különböző mennyiségű tápszert lehetett hozzáadni érdemi minőségváltozás nélkül. A tizenkét ételből három étel energiatartalmát sikerült több mint 50%-kal, míg hét ételét 110-150%-kal növelni, de két ételt nem volt érdemes dúsítani. A Cystilac alkalmas dúsításra, mivel általa az esetek többségében térfogatnövekedés nélkül növelhető az étkezések energia- és tápanyagtartalma, ugyanakkor az eredendően fehérje- és zsírdús ételekhez adva arányaiban nem feltétlen érjük el a kívánt dúsító hatást.