Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=112013
MOB:2014/3
Szerzők:Soltész Dorottya; Raposa L. Bence; Szijártó György Ágoston; Gubicskóné Kisbenedek Andrea; Varjas Tímea
Tárgyszavak:ÉLELMISZER-TARTÓSITÓ SZEREK; STATISZTIKA; ÁLLATKÍSÉRLETEK; KARCINOGÉNEK; GENETIKA
Folyóirat:Egészség-akadémia - 2013. 4. évf. 3. sz.
[https://etk.pte.hu/oktatas_aloldalak/egeszseg-akademia-folyoirat]


  Tumorpromócióban szerepet játszó gének expresszióváltozásainak vizsgálata tartósítószer expozíció hatására / Soltész Dorottya [et al.]
  Bibliogr.: p. 173. - Abstr. hun., eng.
  In: Egészség-akadémia. - ISSN 2061-2850, eISSN 2063-8140. - 2013. 4. évf. 3. sz., p. 166-173. : ill.


Az adalékanyagok alkalmazása az élelmiszeriparban rendkívül gyorsan elterjedt a világon. Szinte minden élelmiszercsoportban alkalmazzák, az évek során folyamatosan növekvő számban és mennyiségben. Az élelmiszeradalékok legfontosabb csoportját képezik a tartósítószerek. Fogyasztásuk terhelheti a májat, túlérzékenységet okozhat, kihathat gyermekek esetében a viselkedésre, kockázati tényezőként szerepelhet krónikus betegségek kialakulásában. Munkánk során intézetünkben kidolgozott állatkísérletes tesztrendszerben vizsgáltuk két széles körben elterjedt tartósítószer, a Na-benzoát (E211) és a K-szorbát (E202) génexpresszióra gyakorolt hatását. A kísérleti csoportok 6-6 db 6 hetes CD1 egeret tartalmaztak, melyek 3 héten keresztül speciális oldatot kaptak. Az oldat fogyasztása során 0,5-szörös, illetve 5-szörös ADI (humán ekvivalens) dózisnak voltak kitéve az állatok. A 21. napon cervicalis dislocacio után az egereket felboncoltuk; szerveiket kiemeltük, májukból, veséjükből RNS-t izoláltunk. Kvantitatív Real Time PCR-rel határoztuk meg az NFKB, MAPK8, GADD45a génexpressziós mintázatokat mRNS szinten. Eredményeink azt mutatják, hogy mindkét tartósítószer hatással van daganatok kialakulásában szerepet játszó vizsgált gének expressziós mintázatára, szignifikáns különbségeket tapasztaltunk mindkét szerv esetén. A K-szorbát és a Na-benzoát génexpresszió módosító hatása arra enged következtetni, hogy e tartósítószerek folyamatos fogyasztása megemelheti a daganatok kialakulásának kockázatát valamint hogy ezen szerek a génaktivációs folyamatokat befolyásolhatják.