Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=110922
MOB:2014/2
Szerzők:Sarkadi Nagy Eszter; Martos Éva
Tárgyszavak:TÁPLÁLKOZÁS; GENETIKA
Folyóirat:Orvosi Hetilap - 2014. 155. évf. 20. sz.
[https://akjournals.com/view/journals/650/650-overview.xml ]


  A genetikai profil-alapú, személyre szabott táplálkozás jelene és jövője  / Sarkadi Nagy Eszter, Martos Éva
  Bibliogr.: p. 776-777. - Abstr. hun., eng.
  In: Orvosi Hetilap. - ISSN 0030-6002, eISSN 1788-6120. - 2014. 155. évf. 20. sz., p. 771-777. : ill.


A Humán genom projekt befejezésével közelinek tűnt az idő, amikor táplálkozási szakemberek a genetikai profil ismeretében személyre szabott táplálkozási tanácsokat adhatnak az optimális egészség eléréséhez. Az azóta eltelt mintegy egy évtizedben a fejlődés lassúbb volt, mint azt korábban gondolhattuk. A multifaktoriális betegségekre való hajlam meghatározásában szerepet játszó egyszeres nukleotid-polimorfizmusok genotipizálása egyre olcsóbb és egyre többek számára elérhető. Kevés polimorfizmus esetében van azonban elegendő tudományos bizonyíték ahhoz, hogy személyre szabott táplálkozási tanácsadásban használni lehessen azokat. A genetikaiprofil-alapú, személyre szabott táplálkozás gyakorlati alkalmazásának jövője attól függ, hogy sikerül-e a nutrigenetikai kutatásoknak elegendő tudományos bizonyítékot felmutatni a gén-diéta-betegség kölcsönhatások vonatkozásában.