Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=110834
MOB:2014/2
Szerzők:Frecskáné Csáki Katalin; Szeitzné Szabó Mária; Szerleticsné Túri Mária
Tárgyszavak:ÉLELMISZERSZENNYEZÉS; ÉLELMISZERVIZSGÁLAT; AFLATOXINOK
Folyóirat:Élelmiszervizsgálati Közlemények - 2014. 60. évf. 1. sz.
[https://eviko.hu/hu-hu]


  Az aflatoxinszennyezettség csökkentésének lehetőségei az élelmiszerláncban / Frecskáné Csáki Katalin, Szeitzné Szabó Mária, Szerleticsné Túri Mária
  Bibliogr.: p. 79. - Abstr. hun., eng.
  In: Élelmiszervizsgálati Közlemények. - ISSN 0422-9576, eISSN 2676-8704. - 2014. 60. évf. 1. sz., p. 69-79. : ill.


Az aflatoxinok különböző Aspergillus penészgombafajok által termelt mikotoxinok. Az aflatoxinok genotoxikus karcinogén anyagok, amelyek elsősorban a máj daganatos betegségének kockázatát növelik meg. Korábban elsősorban a trópusi országokból származó növényi termékek (pl. földimogyoró, pisztácia, szárított gyümölcsök, fűszerek) aflatoxinszennyezettségével kellett csak számolnunk Magyarországon. Az éghajlatváltozásnak köszönhetően azonban mára már a hazai kukoricában is számítani kell az aflatoxin megjelenésére. Amennyiben a tejelő tehenek aflatoxin B1 tartalmú takarmányt fogyasztanak, tejükben annak metabolitja, az aflatoxin Ml megjelenik. A tej és tejtermékek aflatoxin tartalma hatékonyan úgy csökkenthető, ha a takarmány aflatoxin tartalmát alacsony szinten tartjuk. Jelen tanulmány összefoglalja az aflatoxin egészségügyi kockázatát, a termelődésére ható tényezőket, azokat a módszereket, amelyekkel az Aspergillus penészgombák szaporodása és toxintermelése hatékonyan csökkenthető, valamint a hatóság eszközrendszerét. Ezeknek köszönhetően biztosítható, hogy a lakosság olyan élelmiszerekhez jusson, amelyek esetleges aflatoxin szennyezettsége a határértéket nem haladja meg.