Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=108450
MOB:2013/4
Szerzők:Farkas József
Tárgyszavak:ÉLELMISZERVIZSGÁLAT; BÉLMUCOSA; MICROBIOLOGIA; TÁPLÁLKOZÁS
Folyóirat:Élelmiszervizsgálati Közlemények - 2013. 59. évf. 3. sz.
[https://eviko.hu/hu-hu]


  Bél mikrobiotánk táplálkozás-tudományi és élelmiszer-vizsgálati jelentősége / Farkas József
  Bibliogr.: p. 93. - Abstr. hun., eng.
  In: Élelmiszervizsgálati Közlemények. - ISSN 0422-9576, eISSN 2676-8704. - 2013. 59. évf. 3. sz., p. 89-94.


Egy évszázaddal Mecsnyikovnak a probiotikus baktériumokkal kapcsolatos úttörő vizsgálatai és javaslatai után, a béltraktusban élő mikrobiota és a gazdaszervezettel való kölcsönhatásai XXI. századi interdiszciplináris kutatási területté váltak, a XX. század második felében kibontakozott molekuláris biológia és genomika módszerei által megtermékenyítve, a humán mikrobiom kutatása kapcsán. A közlemény rövid áttekintést ad ennek táplálkozás-tudományi vonatkozásairól, és felhívja a figyelmet a modern élelmiszeranalitikai módszerek alkalmazásainak kilátásaira ezen a komplex tudományterületen.