Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=108011
MOB:2013/3
Szerzők:Szele Eszter; Gombos Katalin; Juhász Krisztina; Wolher Veronika; Kovács András; Ember István
Tárgyszavak:KÖRNYEZETSZENNYEZŐK; ÁLLATKÍSÉRLETEK; STATISZTIKA; NÖVÉNYI OLAJOK
Folyóirat:Magyar Epidemiológia - 2013. 10. évf. 2. sz.
[https://mmpet.aok.pte.hu/magyepi.php]


  Biodízel előállításra felhasznált kukoricaolaj és sárgazsír karcinogenezisben betöltött szerepének állatkísérletes vizsgálata különböző mRNS-ek és miRNS-ek kifejeződésének mérésével / Szele Eszter [et al.]
  Bibliogr.: p. 173-174. Abstr. hun., eng.
  In: Magyar Epidemiológia. - ISSN 1786-1489. - 2013. 10. évf. 2. sz., p. 165-164. : ill.


Háttér: A biodízelgyártás során felhasznált alapanyagok hatását vizsgáltuk a sejttúlélést szabályozó gének kifejeződésére, Balb/c egereken végzett állatkísérletes modellben. Módszerek: Kukoricaolajjal illetve sárgazsírral dúsítottuk az állatok által fogyasztott tápot, majd 24 órás. expozíciót követően a májszövetükben vizsgáltuk a miR-21, miR-27a, miR-34a, miR93, miR-143, miR-146a, miR-148a, miR155, miR-196a, miR-203, miR-205, miR221 és Nficbl, Mapk8 és K-ras gének expresszióját. Eredményeink: A vizsgált mRNS-ek és miRNS-ek nagy része megváltozott expressziót mutatott azon egerek májszövetében, melyek kukoricaolajat vagy sárgazsírt fogyasztottak, a standard tápot fogyasztó egerekben mért eredményekhez képest. Következtetés: A vizsgált anyagok mind az onkogének mind a tumorszupresszor gének átíródására hatással voltak, mely alapján felmerül potenciális karcinogén hatásuk.