Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=107472
MOB:2013/3
Szerzők:Szabó Ildikó; Sótér Andrea
Tárgyszavak:STATISZTIKA; KATONAI ORVOSTAN; TÁPLÁLKOZÁS; PREVENCIÓ
Folyóirat:Honvédorvos - 2012. 64. évf. 3-4. sz.
[https://www.honvedkorhaz.hu/honvedorvos-katonaorvosi-szakfolyoirat.html ]


  A táplálkozási szokások a prevenció szemszögéből / Szabó Ildikó, Sótér Andrea
  Bibliogr.: p. 173-174. - Abstr. hun., eng.
  In: Honvédorvos. - ISSN 0133-879X. - 2012. 64. évf. 3-4. sz., p. 161-175. : ill.


Az MH személyi állományának morbiditási struktúrájában a legjelentősebb népegészségügyi problémát az obezitás és a kardiovaszkuláris megbetegedések adják, melyek egyik közös rizikófaktora a nem megfelelő táplálkozás. A betegségmegelőző, valamint teljesítmény- és harcképesség-fokozó hatékony intervenciós lehetőségek kialakításához adekvát problémakatalógus felállítása szükséges, melynek alapja a honvédségen belüli étkezési szokások feltérképezése. Az ország 12 alakulatánál felvett 564 kérdőív eredményei alapján a válaszadók 55%-a vélte magát túlsúlyosnak (átlag 9,2 kg-mal), azonban csupán 37% jelölte meg, hogy testsúlyát szeretné csökkenteni. Így a súlycsökkentés szakszerű megvalósításhoz történő iránymutatás mellett fel kell hívnunk a figyelmet a túlsúly esztétikai problémán túlmutató jelentőségére is. A táplálkozás és a betegségek összefüggésének oktatásában van más teendőnk is, az étkezésnek a betegségek kialakulásában, progressziójában betöltött szerepével nem volt tisztában a megkérdezettek 14-18%-a szív- érrendszeri, 42%-a a daganatos betegségek, 32%-a a csontritkulás vonatkozásában. Napi szinten az élettani szükségletnél kevesebb folyadékot fogyaszt a kutatásban résztvevők 60%-a - ennek javítása szintén prevenciós feladat, akárcsak a 33%-os arányú rendszeres energiaital-fogyasztás mérséklése. Kedvező értéket mutatott, hogy 77% rendszeresen, napi 3-5 alkalommal étkezik. Az ételválasztásban 43%-nál az íz a döntő, 38%-nál a menynyiség/kalória és 30%-nál annak egészséges mivolta. Az ételválasztás szempontjainak, az ételpreferenciáknak és a honvédségi étkezésből hiányoltaknak megismerése lehetőséget ad arra, hogy mind közétkeztetési szinten, mind egyéni és csoportos tanácsadással formálni tudjuk a személyi állomány elfogyasztott tápanyag-beviteli arányait - ezáltal hozzájárulva a betegségmegelőzéshez, egészségük és fizikai teljesítményük javításához.