Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=106882
MOB:2013/2
Szerzők:Hidvégi Edit
Tárgyszavak:ÉLELMISZER-ALLERGIA
Folyóirat:Orvostovábbképző Szemle - 2013. 20. évf. 6. sz.
[https://www.otszonline.hu/kiadvany.php?paperId=21]


  Táplálékallergiák - gyakorlati ismeretek az ételallergiák és -intoleranciák elkülönítéséről  / Hidvégi Edit
  Bibliogr.: p. 74. - Abstr. hun.
  In: Orvostovábbképző Szemle. - ISSN 1218-2583. - 2013. 20. évf. 6. sz., p. 69-74. : ill.


A táplálékallergiás tünetek eltérő patomechanizmusokkal jönnek létre: az esetek közel 50%-áért (korai reakciók) az IgE mediálta immunválasz a felelős, a többi tényező eddig pontosan nem meghatározott folyamat révén alakul ki. A tünetek több szervrendszert érinthetnek, súlyosságuk az enyhétől az életveszélyes állapotig terjed. Minden életkornak megvan a tipikus ételallergénje. Az IgE mediálta formák elsősorban bőrpróba végzésével vagy specifikus IgE szint meghatározással diagnosztizálhatók, de bizonyító erejük az ételterheléses vizsgálatoknak van. A táplálékallergén teljes eliminációja a nemzetközileg elfogadott terápiás módszer.