Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=106251
MOB:2013/2
Szerzők:Várkonyi Ágnes
Tárgyszavak:ÉLELMISZER-ALLERGIA
Folyóirat:Gyermekorvos Továbbképzés - 2013. 12. évf. 2. sz.
[https://gyermekorvostovabbkepzes.hu/]


  Táplálékallergia 2013-ban / Várkonyi Ágnes
  Bibliogr.: p. 56. - Abstr. hun.
  In: Gyermekorvos Továbbképzés. - ISSN 1589-0309. - 2013. 12. évf. 2. sz., p. 52-56. : ill.


Az ételallergia az étel által kiváltott immunmediált reakció, amely klinikai tünetekkel párosul. Bármely életkorban, bármely ételre létrejöhet. A klinikai megjelenésében nagyon színes tüneteket mutat, amelyek gondos megfigyelése, és a precíz egyéni és családi előzmények kikérdezése során felvetik a betegség gyanúját. A specifikus ellenanyag jelenléte és/vagy a diagnosztikus elimináció, majd provokáció alapján bizonyítható a diagnózis és a terápiás elimináció indokoltsága. A téma jelentőségét, aktualitását mutatja, az egészségre gyakorolt hatásán túl, a költségvonzata miatt is, hogy az utóbbi néhány évben "guidelines láz" észlelhető, amelyek közül az ESPGHAN irányelv a csecsemő- és gyermekkorban gyakoribb, nem-IgE-mediált gasztrointesztinális manifesztációval megjelenő tejallergiára vonatkozó útmutató.