Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=106056
MOB:2013/2
Szerzők:Raposa Bence; Szíjártó György; Berényi Károly; Szabó István; Szabó Zoltán; Varjas Tímea; Wolher Veronika; Soltész Dorottya; Ember István
Tárgyszavak:KÖRNYEZETSZENNYEZÉS; ÉLELMISZER-ADALÉKOK
Folyóirat:Magyar Epidemiológia - 2012-2013. 9-10. évf. 4-1. sz.
[https://mmpet.aok.pte.hu/magyepi.php]


  Rövid összefoglaló a tartrazin (E102) egészségre gyakorolt hatásairól / Raposa Bence [et al.]
  Bibliogr.: p. 44-45. - Abstr. hun., eng.
  In: Magyar Epidemiológia. - ISSN 1786-1489. - 2012-2013. 9-10. évf. 4-1. sz., p. 41-45.


Az élelmiszeriparban és az ott jelenlevő tömegtermelésben elkerülhetetlen bizonyos adalékanyagok alkalmazása a gyártás gyorsításának és hatékonyságának növeléséhez. Ezen felül a gyártók a termékeiket egyre kívánatosabbá szeretnék tenni a fogyasztók szemében. Ennek eléréséhez mesterséges édesítőszerek, aromák, színezékek kerülnek a termékbe nagy mennyiségben. A tartrazin egy citromsárga színű mesterséges színezék (monoazo származék), melyet széles körben használnak élelmiszerek, kozmetikumok, gyógyszerek, tisztítószerek és textíliák színezésére. A Magyar Élelmiszerkönyv engedélyezi a tartrazin használatát élelmiszerekben. Egyes országok azonban korlátozzák, illetve néhányan betiltották a használatát. Egyetlen vizsgálat se számolt be eddig a tartrazin bármilyen nemű jótékony hatásáról, azonban számos negatív, egészségre gyakorolt hatását jegyezték le, mint például hiperszenzitivitás és hiperaktivitás. Néhány újabb kutatás a karcinogenezissel kapcsolatosan számol be lehetséges káros hatásáról.