Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=113121
MOB:2012/4
Szerzők:Zajkás Gábor
Tárgyszavak:SZÍV-ÉRRENDSZER BETEGSÉGEI; TÁPLÁLKOZÁS; KOCKÁZAT
Folyóirat:Metabolizmus - 2012. 10. évf. suppl. A.
[https://metabolizmusonline.hu/cimkek/sztatin/235]


  Szív- és érbetegségek kockázatának csökkentése - táplálkozási irányelvek / Zajkás Gábor
  Bibliogr.: p. 12. - Abstr. hun., eng.
  In: Metabolizmus. - ISSN 1589-7311. - 2012. 10. évf. suppl. A., p. 10-12.


A szív- és érbetegségek kockázata jelentősen csökkenthető egészséges táplálkozással és életmóddal. Kérdés, mennyire ismertek ezen irányelvek a lakosság körében. Az első ajánlás a változatosság jelentőségéről szól, a második az energiaegyensúly és az ideális testtömeg megtartásának CVD kockázatát csökkentő hatására figyelmeztet. Ezután kerül sor a bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás, majd az elegendő élelmirost-bevitel fontosságára. Ezt követi a hozzáadott cukor jelentős korlátozásának, majd a rendszeres n-3 zsírsav-bevitel fontosságának megbeszélése. A telített zsírsavak, a koleszterin, a konyhasó-bevitel csökkentése és a mérsékelt alkoholfogyasztás jelentőségéről szól a befejező 4 ajánlás. Végül a fokozott kockázat esetén alkalmazandó irányelvek zárják az összeállítást.