Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=101883
MOB:2012/2
Szerzők:Arató András
Tárgyszavak:CSECSEMŐTÁPLÁLÁS; PREBIOTIKUMOK
Folyóirat:Gyermekorvos Továbbképzés - 2012. 11. évf. 1. sz.
[https://gyermekorvostovabbkepzes.hu/]


  A prebiotikumok alkalmazása és pozitív élettani hatásai az ESPGHAN ajánlás tükrében  / Arató András
  Bibliogr.: p. 30. - Abstr. hun.
  In: Gyermekorvos Továbbképzés. - ISSN 1589-0309. - 2012. 11. évf. 1. sz., p. 29-30.


Prebiotikumoknak azokat a tápanyag összetevőket nevezzük, amelyek szelektíven képesek a colonban azoknak a baktériumoknak a növekedését és/vagy az aktivitását fokozni, amelyek javítják az egészségi állapotot. Az anyatej harmadik legnagyobb koncentrációjú összetevőjét az oligoszacharidok képezik, amelyek prebiotikumoknak tekinthetőek. Egyértelműen bizonyítást nyert, hogy az anyatej fertőzéseket megelőző hatásában az oligoszacharidok kiemelkedően fontos szerepet játszanak. Ennek ismeretében érthető, hogy az elmúlt évtizedekben elterjedtek a prebiotikum tartalmú anyatejpótló és követő tápszerek is. Az Európai Gyermekgasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozási Társaság (ESPGHAN) 2011-ben a rendelkezésre álló evidenciák alapján állásfoglalást tett közzé a prebiotikumot tartalmazó tápszerek bizonyított hatásairól időre született csecsemőkben. Csak azokat a vizsgálatokat tekintették át, amelyekben a prebiotikum tartalmú formulák alkalmazása legalább két hétig tartott osszesen 23 randomizált kontrollvizsgálat (RTC) felelt meg a beválasztási kritériumoknak. A beválasztott vizsgálatok közül többről már két szisztematikus feldolgozás is történt, amelyeket szintén figyelembe vettek az álláspontok kialakításában. Kimeneti paraméterként egyes munkák a széklet bifidobaktérium, laktobacillus számát, a patogének előforulását határozták meg, de elemezték a széklet ph-ját, konzisztenciáját és gyakoriságát és/vagy antropometrai és allergiára utaló tüneteket is. A vizsgálatok többségében a rövid láncú galaktooligoszacharidok és a hosszú láncú frukto-oligoszacharidok 9:1 arányú keverékét tartalmazó tápszereket alkalmaztak.