Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=104015
MOB:2012/1
Szerzők:Arató András
Tárgyszavak:ANYATEJ; PREVENCIÓ; FERTŐZÉS
Folyóirat:Gyermekorvos Továbbképzés - 2011. 10. évf. 5. sz.
[http://gyermekorvostovabbkepzes.hu/]


  Az anyatej Oligoszacharidjainak jelentősége a fertőzések megelőzésében  / Arató András
  Bibliogr.: p. 222. - Abstr. hun.
  In: Gyermekorvos Továbbképzés. - ISSN 1589-0309. - 2011. 10. évf. 5. sz., p. 220-222. : ill.


Tapasztalatok alapján már évszázadok óta ismert, hogy a szoptatott csecsemőkben a fertőzések kialakulása lényegesen ritkább mint a mesterségesen tápláltakban. Ezt a megfigyelést az Egyesült Államokban már 1935-ben statisztikai módszerekkel is bizonyították egy húszezer csecsemőre kiterjedő átfogó vizsgálat keretében, amikor kiderült, hogy az anyatejes táplálás, különösen az első életévben, védelmet jelent a fertőző betegségekkel szemben, és az így tápláltakban jóval alacsonyabb az enterális infekciók, a légúti fertőzések és az otitisek száma. Mindezt megerősítették 1990-ben Howie és munkatársai is, akik azt is bizonyították, hogy a legalább 13 hetes korig tartó anyatejes táplálás esetén a tápszeres csecsemőkhöz képest jelentősen csökken egyéves korig a gasztrointesztinális és a légúti fertőzések száma, vagyis kiderült, hogy a szoptatás a fertőzésekkel szemben hosszú távú védelmet jelent. Dewey és munkatársai vizsgálataiból is az igazolódott, hogy a mesterségesen táplált csecsemőkben az otitisek száma gyakoribb, és azok elhúzódó lefolyásúak.