Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=80965
MOB:2010/2
Szerzők:Arató András
Tárgyszavak:IMMUNTOLERANCIA; ÉLELMISZER-ALLERGIA
Folyóirat:Gyermekorvos Továbbképzés - 2010. 9. évf. 1. sz.
[https://gyermekorvostovabbkepzes.hu/]


  Az orális tolerancia kialakításának koncepciója és gyakorlati jelentősége / Arató András
  Bibliogr.: p. 38. - Abstr. hun.
  In: Gyermekorvos Továbbképzés. - ISSN 1589-0309. - 2010. 9. évf. 1. sz., p. 35-38. : ill.


Az ételallergiák előfordulási aránya igen magas, ezért népegészségügyi jelentősége van annak, hogy olyan új módszereket találjunk, amivel ezeknek a kórképeknek a gyakorisága csökkenthető. Az utóbbi évtizedben egyre inkább előtérbe került az allergénekkel szembeni orális tolerancia kialakításának lehetősége. Ezt segítette az immunológia nagyarányú fejlődése, hiszen kiderült, hogy az orális tolerancia is egy aktív immunológiai folyamat, aminek létrejöttében elsősorban a regulátor t-sejteknek van szerepe. A szerző ismerteti az orális tolerancia kialakításának gyakorlati lehetőségeit. Ezek után felhívja a figyelmet, hogy az újabb ismeretek az ételallergia prevenciójában paradigmaváltozáshoz vezettek, miszerint az idegen fehérjék bevitelének 4-6 hónapon túli késleltetése már semmiképpen nem indokolt.