Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=85833
MOB:2009/3
Szerzők:Csupor Dezső; Szendrei Kálmán
Tárgyszavak:KAROTINOIDOK; PREVENCIÓ; GYÓGYNÖVÉNYEK; TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐK
Folyóirat:Komplementer Medicina - 2009. 13. évf. 3. sz.


  Karotinoidok a gyógyításban, a betegségek megelőzésében és a táplálékkiegészítésben / Csupor Dezső, Szendrei Kálmán
  Bibliogr.: p. 12-13. - Abstr. hun., eng.
  In: Komplementer Medicina. - ISSN 1417-6548. - 2009. 13. évf. 3. sz., p. 6-13. : ill.


A számos növényi rész, zöldség és gyümölcs sárga vagy vörös színét adó karotinoidok mindennapi táplálkozásunk alkotói, de pozitív élettani hatásaik okán több betegség megelőzésében, sőt gyógyításában is szerepet tulajdonítanak nekik. A kémiailag meglehetősen nagy és változatos vegyületcsoport egyes képviselői (lutein, zeaxantin) hatásosan alkalmazhatók az időskori látásromlás lassítására, más karotinoidok (pl. a likopin) esetében pedig epidemiológiai adatok bizonyos mértékű daganatmegelőző hatósra utalnak. (Utóbbi hatást gyakran klinikai bizonyítékok nélkül mindegyik daganattípusra és minden karotinoidra kiterjesztik - természetesen tudományos szempontból elfogadhatatlan módon.) Bár egyes vegyületek, pl. a béta-karotin, az egészség fenntartásában valóban nagy jelentőségűek, a magas antioxidáns-kapacitású karotinoidok szakszerűen csak akkor alkalmazhatók, ha ismerjük bizonyított élettani és farmakológiai hatásaikat és dózisaikat. A megfelelő, kiegyensúlyozott étrend összeállításához, vagy indokolt esetben annak kiegészítéséhez szintén szükségesek a bizonyítékokon alapuló ismeretek.