Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=71917
MOB:2009/1
Szerzők:Brassai László; Pikó Bettina
Tárgyszavak:SERDÜLŐKORÚAK EGÉSZSÉGÜGYE; KÉRDŐÍVES VIZSGÁLATOK; TÁPLÁLKOZÁSI SZOKÁSOK
Folyóirat:Egészségfejlesztés - 2008. 49. évf. 3. sz.
[https://folyoirat.nefi.hu/index.php?journal=Egeszsegfejlesztes ]


  Fókuszban az egészséges táplákozás - erdélyi középiskolások étkezési szokásai / Brassai László, Pikó Bettina
  Bibliogr.: p. 15. - Abstr. hun., eng.
  In: Egészségfejlesztés. - ISSN 1786-2434, eISSN 2498-6666. - 2008. 49. évf. 3. sz., p. 10-15. : ill.


Az egyéni, társas és szociokulturális hatások együttesen befolyásolják a fiatalok táplálkozási magatartását. Az egyéni szokásrend kialakítása meghatározó a prevenció szempontjából, de számolnunk kell a társas hatások ízlésformáló szerepével ugyanúgy, mint a társadalmi-gazdasági réteghelyzet kínálta kockázati és védő tényezőkkel. Kutatásunkban az erdélyi serdülők táplálkozási szokásait és minőségét a szociodemográfiai változókkal összefüggésben vizsgáltuk. Az adatgyűjtéshez önkitöltős kérdőíves módszert használtunk. Az adatelemzésben - 2006 tavaszán - 1977 Maros és Kovászna megyei, IX-XII. osztályos tanuló válaszait dolgoztuk fel matematikai-statisztikai módszerek alkalmazásával. Adataink hazai és nemzetközi kutatási eredményekkel egybehangzóan azt mutatják, hogy az életkor, a nem, és más szociodemográfiai változók erőteljesen befolyásolják a táplálkozási magatartást serdülőkorban. Arra következtethetünk, hogy ezeknek a tényezőknek a szerepét így figyelembe kell venni az egészségfejlesztési intervenciók és programok összeállításában is.