Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=71342
MOB:2009/1
Szerzők:Répásy Judit; Kovács Éva; Horváth-Sarródi Andrea; Molnár Dénes
Tárgyszavak:EGÉSZSÉGÜGYI FELMÉRÉSEK; GYERMEK; OBESITAS; STATISZTIKA
Folyóirat:Magyar Epidemiológia - 2008. 5. évf. 2. sz.
[https://mmpet.aok.pte.hu/magyepi.php]


  A gyermekkori elhízás felmérésére és intervenciójára irányuló IDEFICS-tanulmány előzetes eredményei / Répásy Judit [et al.]
  Bibliogr.: p. 143-144. - Abstr. hun., eng.
  In: Magyar Epidemiológia. - ISSN 1786-1489. - 2008. 5. évf. 2. sz., p. 133-144. : ill.


Az IDEFICS (Identification and prevention of Dietary- and lifestyle induced health EFfects In Children and infantS) 5 éves európai program keretén belül a 2-10 éves korosztályban 16515 gyermek vizsgálata történt. A program keresztmetszeti képet rajzol a gyermekek elhízásáról és a velejáró állapotok, illetve a táplálkozással öszszefüggésbe hozható megbetegedések gyakoriságáról. Felmérésre kerültek a szocioökonómiai és pszichés háttérváltozók, a környezeti tényezők, az életmódbeli szokások, beleértve a táplálékfelvételt és preferenciákat, a fizikai aktivitást és a fogyasztói magatartást. A nagyszámú mérés lehetővé teszi majd európai és hazai normatív értékek meghatározását és tájékoztat a fent említett tényezők etnikai-, regionális- és nemspecifikus eloszlásáról. A laborparaméterek részletesen feltérképezik a szénhidrát-, zsír- és csontanyagcsere folyamatokat, valamint az elhízásra hajlamosító genetikai tényezőket. Az alapfelmérésen vizsgált gyermekek 77%-ánál történt vérvétel. Magyarországon a 2602 vizsgált óvodás ill. iskolás főbb előzetes adatai: a határérték feletti koleszterinszint prevalenciája 5,2-5,7%, a vércukor 2,7-8,4%, a systolés vérnyomásé 6-8%. A fenti adatokra építve kulturálisan adaptált, táplálkozási szokásokra és fizikai aktivitásra, valamint az azokat befolyásoló tényezőkre irányuló intervenciós módszereket dolgozunk ki, figyelembe véve az egészséges életmód egyéb elemeit, valamint kulturális hatásokat és nemzeti jellegzetességeket.