Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=92086
MOB:2008/4
Szerzők:Pónyai Györgyi; Kiss Dorottya; Németh Ilona; Temesvári Erzsébet
Tárgyszavak:DERMATITIS, ATÓPIÁS; ÉLELMISZER-ALLERGIA
Folyóirat:Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle - 2008. 84. évf. 4. sz.
[https://www.doki.net/tarsasag/dermatologia/folyoiratok.aspx]


  Élelmiszerekkel kapcsolatos adverz reakciók felnőttkori atópiás dermatitisben / Pónyai Györgyi [et al.]
  Bibliogr.: p. 115. - Abstr. hun., eng.
  In: Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle. - ISSN 0006-7768, eISSN 2064-261X. - 2008. 84. évf. 4. sz., p. 108-115. : ill.


Az atópiás dermatitis (AD), ezen belül a felnőttkori forma prevalenciája világszerte emelkedik. A tünetek kialakulásában az ismert provokáló faktorok között az élelmiszerek szerepe (allergia, intolerancia) elsősorban felnőttkorban vitatott. Gyermekkorban az AD tüneteit gyakran az ún. klasszikus élelmiszer allergének váltják ki vagy súlyosbítják. Felnőttek esetében inkább az inhalatív pollenallergénekkel keresztreagáló, illetve a biogén aminokban gazdag élelmiszerek okoznak bőrállapot rosszabbodást, vagy váltanak ki egyéb adverz reakciókat. Szerzők a SE Bőr- Nemikórtani- és Bőronkológiai Klinika Atópia Szakrendelésén gondozott 200, 18 éven felüli páciens beteganyagának retrospektív analízisével, a nemzetközi irodalmi adatokkal összevetve vizsgálták, hogy mely élelmiszerek és milyen arányban felelősek felnőtt AD betegek körében a bőrtünetek rosszabbodásáért, egyéb tünetegyüttesek kialakulásáért és más adverz reakciók megjelenéséért. Vizsgálatukban a betegek 31%-a jelölt meg valamilyen élelmiszert adverz reakció provokáló tényezőjeként, leggyakrabban tejet, tojást, diót, paradicsomot, mogyorót, almát, kivit, epret, halat és ananászt. A leggyakoribb tünetek orális allergia szindróma (OAS), gastrointestinalis panaszok, AD tünetek rosszabbodása és urticaria voltak. A bőrtüneteket kiváltó élelmiszerek között kisebb arányban fordultak elő a klasszikus élelmiszer allergének, mint az inhalatív allergénekkel keresztreakciót mutató élelmiszerek, melyek többnyire OAS tüneteivel jelentkeztek.