Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=84435
MOB:2008/3
Szerzők:Bengmark, Stig; Hajdú Nóra
Tárgyszavak:KRÓNIKUS BETEGSÉG; SZABAD GYÖKÖK; ANTIOXIDÁNSOK; TÁPLÁLKOZÁS
Folyóirat:Orvosi Hetilap - 2008. 149. évf. 17. sz.
[https://akjournals.com/view/journals/650/650-overview.xml ]


  Az előrehaladott glikáció és lipoxidáció végtermékei és receptoruk (AGE, ALE, RAGE), valamint a krónikus betegségek kapcsolata a táplálkozás szemszögéből / Stig Bengmark, Hajdú Nóra
  Bibliogr.: p. 778. - Abstr. hun., eng.
  In: Orvosi Hetilap. - ISSN 0030-6002, eISSN 1788-6120. - 2008. 149. évf. 17. sz., p. 771-778. : ill.


Háttér: Mind a krónikus betegségek, mind az akut és krónikus megbetegedések szövődményei gyakran összefüggésbe hozhatók a glikált és lipoxidált fehérjék és peptidek felhalmozódásával a szervezetben. Szoros kapcsolat áll fenn e molekulák és a RAGE nevű specifikus receptor aktivációja, valamint egy hosszú ideig tartó, fokozott gyulladásos folyamat között. Módszerek: Főleg az elmúlt 5 évben megjelent több mint 5000 publikációról és közel 14 000, a rokon HbAlc-molekuláról írt PubMed-hivatkozások elemzése. A témához kapcsolódó közel összes absztraktot elolvastuk, valamint körülbelül 800 közleményt teljes terjedelmében, s mindet részletesen elemeztük. Eredmények: A RAGE - a sejtfelszíni molekulák immunglobulin-szupercsaládjának tagja, az előrehaladott glikáció végtermékeinek receptora - "főkapcsolóként" működik, indukálja az NF-KB hosszan tartó aktivációját, elnyom több endogén autoregulációs folyamatot, és hosszan tartó proinflammatoricus hatása miatt krónikus celluláris disztinkciót és betegséget okoz. Aktivációja kapcsolatban áll bizonyos hibás fehérjék megnövekedett szintjével a test folyadéktereiben és szöveteiben, valamint szoros összefüggésbe hozható több betegséggel, az allergiától az Alzheimer-kóron át a rheumatoid arthritisig és különböző urogenitalis megbetegedésekig. A hőkezelés, a besugárzás és az ionizáció növeli az ételek AGE/ALE tartalmát. Következtetések: Bizonyos feldolgozott ételek a dohányzáshoz hasonlóan jelentős mértékben felelősek a glikált és lipoxidált molekulák szöveti felhalmozódásáért. Az életmódváltás, vagyis az átalakított fehérjékben és peptidekben gazdag ételek mellőzése, antioxidánsok, főleg polifenolok fogyasztása ellensúlyozza ezt a folyamatot.