Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=78320
MOB:2008/2
Szerzők:Szórád Ildikó
Tárgyszavak:TÁPLÁLKOZÁSI KÖVETELMÉNYEK; ÉLELMEZÉSI SZOLGÁLTATÁSOK
Folyóirat:Családorvosi Fórum - 2007. 8. évf. 9. sz.
[https://www.informed.hu/csaladorvosi]


  A közétkeztetés szerepe az egészségmegőrzésben / Szórád Ildikó
  Bibliogr.: p. 33. - Abstr. hun.
  In: Családorvosi Fórum. - ISSN 1585-8529. - 2007. 8. évf. 9. sz., p. 30-33. : ill.


Napjainkban az egészségügy legfontosabb feladata a betegségek megelőzése, a primer prevenció megvalósítása. A modern embert leginkább veszélyeztető civilizációs ártalmak kiváltó tényezői között megtaláljuk a mozgásszegény életmódot, a túlzott stressz ellensúlyozásának hiányát, a dohányzást, a túlzott alkoholfogyasztást és nem utolsó sorban a táplálkozási hibákat. Mivel a lakosság egy jelentős része napközbeni elfoglaltsága következtében nem otthon étkezik, igénybe veszi a vendéglátást, a közétkeztetést. A közétkeztetés elsődleges feladata az ellátottak étkezési időben történő, az adott korosztály élettani energia- és tápanyagigényeinek megfelelő összetételű táplálékhoz való juttatása. A megfelelő színvonalú közétkeztetésnek vitathatatlan szerepe van az egészségnevelésben, a helyes táplálkozási szokások kialakításában, az élettani táplálkozási ritmus megtartásában, valamint az étkezési kultúra fejlesztésében.