Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=70152
MOB:2008/1
Szerzők:Pecze Dénes; Cseresnyés Rita; Székely Géza
Tárgyszavak:GYÜMÖLCS; TÁPLÁLKOZÁSI KÖVETELMÉNYEK; ZÖLDSÉGFÉLÉK
Folyóirat:Metabolizmus - 2007. 5. évf. 2. sz.
[https://metabolizmusonline.hu/cimkek/sztatin/235]


  A magyarországi zöldség-, gyümölcsfogyasztás a hazai és nemzetközi ajánlások tükrében / Pecze Dénes, Cseresnyés Rita, Székely Géza
  Bibliogr.: p. 76. - Abstr. hun., eng.
  In: Metabolizmus. - ISSN 1589-7311. - 2007. 5. évf. 2. sz., p. 70-76. : ill.


A magyarországi zöldség-, gyümölcsfogyasztás az európai országok viszonylatában a középmezőnyben foglal helyet, és nem éri el az európai átlagot. Az összehasonlításra szolgáló mindkét mutató mikro-, és makrostatisztikai elszámolások) ezt a tényt támasztja alá. Az Egészségügyi Világszervezet legkevesebb napi 400 gramm zöldség- és gyümölcs fogyasztását ajánlja. Magyarországon 1990-ben a lakosok 28%-a tett eleget a minimumkövetelményeknek, 2001-ben pedig 31 %-a. A két mérés között eltelt időszakban a fogyasztás jelentősen visszaesett, majd 1997 után ismét emelkedni kezdett, azt is mondhatnánk, hogy 2001-ben "ott voltunk, ahol elkezdtük". Alaposabb összehasonlítást tesz lehetővé a fogyasztás gyakoriságának a mérése. Nemzetközi szinten különböznek az ajánlások a napi zöldség-, gyümölcsfogyasztási gyakoriságot illetően. Magyarországon legcélszerűbb a napi legalább háromszori fogyasztók elemzése, ezek aránya 11 %. Megvizsgáltuk, hogy a különböző szocio-demográfiai csoportok mekkora hányada tartozik ezen kiemelt csoportba, és a legszemléletesebb különbségeket a foglalkozás, az iskolázottság, a település jellege szolgáltatta. Egyértelmű volt, hogy a magasabb képzettség, beosztás vagy a nagyobb városok irányában nő a kiemelt fogyasztók aránya. A másik vizsgált tényező a fogyasztók egészséges étkezéssel kapcsolatos beállítottsága volt. Kimutattuk a fogyasztásbeli eltéréseket azok között, akik odafigyelnek az egészséges táplálkozásra és azok között, akiknek ez nem fontos. A felvázolt különbségek annak ellenére, hogy sokszor egyértelműek, csupán figyelemfelkeltő jellegűek és további kutatást igényelnek.