Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=91157
MOB:2007/4
Szerzők:Zajkás Gábor; Bíró Lajos; Greiner Erika; Szórád Ildikó; Ágoston Helga; Balázs Anikó; Vitrai József; Hermann Dóra; Boros Julianna; Németh Renáta; Kéki Zsuzsanna; Martos Éva
Tárgyszavak:STATISZTIKA; TÁPLÁLKOZÁSI VIZSGÁLATOK
Folyóirat:Orvosi Hetilap - 2007. 148. évf. 34. sz.
[https://akjournals.com/view/journals/650/650-overview.xml ]


  Táplálkozási vizsgálat Magyarországon, 2003-2004. : mikrotápanyagok: vitaminok / Zajkás Gábor [et al.]
  Bibliogr.: p. 1599-1600. - Abstr. hun., eng.
  In: Orvosi Hetilap. - ISSN 0030-6002, eISSN 1788-6120. - 2007. 148. évf. 34. sz., p. 1593-1600. : ill.


A harmadik hazai országos táplálkozási vizsgálat az Országos Lakossági Egészségfelmérés (OLEF) keretében valósult meg, ennek megfelelően az adatfelvétel 2003 november-decemberében történt. A vizsgálat 19 éven felüliekre terjedt ki, 1179 fő táplálkozási adatfelvétele volt értékelhető, az energia- és makrotápanyag-beviteli eredmények 2005-ben, az ásványianyag-beviteli adatok 2007-ben az Orvosi Hetilapban kerültek közlésre, ezúttal a vitaminbevitel bemutatására kerül sor. Az eredmények értékeléséhez a szerzők felhasználják a két korábbi hazai és hasonló külföldi vizsgálatok adatait, valamint a magyar és nemzetközi tápanyag-beviteli ajánlásokat. Az eredmények közül kedvezőnek ítélhető az ajánlásoknak mindkét nemben megfelelő retinolekvivalens-, B1-, B6-, B12-vitamin- és niacin-, biotin-, valamint a férfiak esetében emellett az elegendő E-vitamin-bevitel. Kedvezőtlennek minősül a jelenlegi vizsgálatban mindkét nemben elégtelen B2-, C- és D-vitamin-, valamint pantoténsav-bevitel, továbbá a folátok ajánlott mennyiségnél kisebb átlagos bevitele és emellett a nők elégtelen E-vitamin-bevitele. Magyarországon először ebben a táplálkozási vizsgálatban került sor D-vitamin, biotin, pantoténsav és folátok bevitelének meghatározására. A szerzők nyomatékosan hangsúlyozzák a kellően változatos és egészséges táplálkozás jelentőségét a lakosság megfelelő vitaminellátottsága érdekében.