Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=83715
MOB:2007/3
Szerzők:Császár Judit; Balla András; Müller Anna
Tárgyszavak:TANULÓK; TÁPLÁLKOZÁSI SZOKÁSOK
Folyóirat:Egészségtudomány - 2006. 50. évf. 3-4. sz.
[https://egeszsegtudomany.higienikus.hu/]


  Szegedi ötödik osztályos tanulók étkezéssel kapcsolatos ismereteinek és táplálkozási szokásainak jellemzői / Császár Judit, Balla András, Müller Anna
  Bibliogr.: p. 220. - Abstr. hun., eng.
  In: Egészségtudomány. - ISSN 0013-2268. - 2006. 50. évf. 3-4. sz., p. 209-221. : ill.


Számos hazai és külföldi epidemiológiai tanulmány számolt be arról, hogy a gyermekkori táplálkozási szokásoknak a későbbi életkorban megjelenő betegségek kialakulásában meghatározó szerepük van. Ezért fontos a fiatal korosztály életvitelének, táplálkozási jellemzőinek ismerete, mivel a megszerzett információk ismeretében kidolgozott intervenciós programokkal változtatni lehet azokon. 2006 januárjában Szeged 28 általános iskolájának 609 ötödik osztályos tanulója részvételével keresztmetszeti epidemiológiai vizsgálatra került sor. A diákok az 50 kérdésből álló kérdőívet anonim módon, önállóan töltötték ki, előzetesen egyeztetett tanítási óra keretében. A vizsgálat során felmérésre kerültek a tanulók étkezési szokásai, folyadékfogyasztásuk főbb jellemzői, valamint az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteik és azok forrásai. A vizsgálat időpontjában az ötödikes diákok átlagéletkora 11,8 év volt, teljes családban 68,9%-uk élt. Az étkezések gyakoriságát tekintve több mint 90%-uk naponta rendszeresen háromszor vagy annál többször étkezett. Azok, akik ennél kevesebbszer ettek, többségükben tudatában voltak helytelen táplálkozási szokásaiknak. A főétkezések vonatkozásában a reggeli bizonyult legrendszertelenebbnek. Ételallergiáról 15,6%-uk számolt be, leggyakrabban a tej, a mogyoró, a dió és a tojás került említésre. A válaszadók 70%-a úgy ítélte meg, hogy elegendő ismeretanyaggal rendelkezik az egészséges táplálkozásról, néhány konkrét kérdés kapcsán azonban kiderült, hogy tájékozottságuk mértéke sok vonatkozásban még meglehetősen hiányos. A felmérés eredményeire alapozva további cél a gyermekek helyes táplálkozási szokásainak kialakítása, amelyre a szülők, pedagógusok együttműködésén alapuló, megfelelő tájékoztatásuk segítségével kerül sor.