Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=75548
MOB:2005/1
Szerzők:Jermendy György; Farsang Csaba
Tárgyszavak:DIABETES MELLITUS; HYPERTONIA; ACE - GÁTLÓK (ANGIOTENZIN-KONVERTÁLÓ ENZIM INHIBITOROK); ARB (ANGIOTENZIN-II-RECEPTOR-BLOKKOLÓK)
Folyóirat:Diabetologia Hungarica - 2004. 12. évf. 4. suppl.
[http://www.diabet.hu/info.aspx?sp=200]


  Ace-gátló és angiotenzinreceptor-blokkoló (arb) kezelés diabeteshez társuló hypertoniában / Jermendy György, Farsang Csaba
  Bibliogr.: p. 56-58. - Abstr. hun., eng.
  In: Diabetologia Hungarica. - ISSN 1217-372X, eISSN 2560-0168. - 2004. 12. évf. 4. suppl., p. 50-58. : ill.


A diabetesben kialakuló hypertonia patomechanizmusa és a rendelkezésre álló klinikai evidenciák alapján egyértelmű, hogy az antihypertensiv szerek között a renin-angiotenzin rendszert (RAS-t) gátló szerek (ACE-gátlók, angiotenzinreceptor-blokkolók [ARB-kJ) kiemelt jelentőségűek a hypertoniában szenvedő cukorbetegek kezelésében, mert gátolják a diabeteszes nephropathia kialakulását és progresszióját, valamint a további célszervkárosodások kockázatát is csökkentik. Mindkét hatástani csoport több képviselőjéről igazolták antidiabetogén hatásukat, minek révén hypertoniás betegekben gátolhatják a diabetes kialakulását is. Az 1-es típusú diabeteszes betegek hypertoniájának kezelésére kiemelten javasoltak az ACE-gátlók, míg a 2-es típusú diabeteszes betegek esetén az ARB-kezelés előnyei jobban dokumentáltak. A diabeteshez társuló hypertonia eredményes kezelése érdekében gyakran van szükség az antihypertensiv szerek kombinációjára, ilyenkor helyes, ha a gyógyszerkombináció alaptagjaként valamely ACE-gátló vagy ARB szerepel. Intolerancia esetén a két hatástani csoport képviselői egymással felcserélhetők.